Autotest Saab 9-3 Sport Sedan: Saab boven baaS (2024)

Table of Contents
co*ckpit Sentronic Conclusie

De 9-3 Sport Sedan moet het begin vormen van een geheel nieuweSaab-modellijn en toont zowel groei als een duidelijk herkenbaarSaab-gezicht. De gehele auto oogt fors en imposant dankzij eenbrede grille met drie luchtinlaten, een Saab-logo in het midden eneen paar koplampen die zelfverzekerdheid uitstralen. Kleinebreedstralers en een laag doorlopende onderspoiler onderstrepen datgevoel letterlijk en figuurlijk.

Het zijaanzicht van de 9-3 toont een eenvoudige lijn die dankzijeen lange neus en korte overhang iets van een coupé wegheeft. Het zijn echter de grote lichtmetalen velgen die het beeldbepalen. Ze zijn zo groot dat de gehele wielkast is gevuld en datgeeft opnieuw een stoere uitstraling. De bijbehorende brede bandenzouden in de loop van de test wel een nadeel blijken, want de autois behoorlijk gevoelig voor spoorvorming. Toen de ontwerperseenmaal aan de achterkant van de 9-3 toekwamen was de inspiratieblijkbaar op. Alhoewel het achteraanzicht zeker niet lelijk is,staat het in geen verhouding tot de rest van de auto.

co*ckpit

Het interieur kan alleen maar van vliegtuigbouwer Saab afkomstigzijn. Het dashboard is om de bestuurder heen gebouwd, net als bijeen vliegtuigco*ckpit. Evenals in een vliegtuig is het aantalknoppen enorm. De bedieningselementen zijn over het geheledashboard verspreid van links onder het stuurwiel via knoppen ophet stuurwiel tot bijna een compleet toetsenbord op demiddenconsole. Dit alles is aangevuld met drie displays, plus degebruikelijke klokken achter het stuurwiel met daar achter weer eendisplay. Desondanks is alles logisch gerangschikt en redelijk overzichtelijk.

Een paar zaken vallen echter direct op. Dat begint bij deschaalverdeling van de snelheidsmeter. Die is zo gekozen dat degetallen bij lage snelheid ver uit elkaar staan en de snelheiddaarom heel precies is af te lezen. Bij hogere snelheden wordt deschaalverdeling globaler. Dat is heel slim en in de praktijkbijzonder prettig! Zoals in iedere Saab kent ook de 9-3 het "nightpanel". Dit betekent dat een deel van de verlichting van de klokkenen displays kan worden uitgeschakeld om een rustig beeld te gevenin het donker. De schaal van de snelheidsmeter is tot 140 km/uverlicht, zodra die snelheid wordt overschreden, licht ook de restop. Het "night panel" is niet alleen heel aangenaam op deuitgestrekte Zweedse vlakten, maar ook in een Hollandse polder bij nacht.

Op het stuurwiel en centraal op het dashboard is de bedieningvan het audiosysteem (radio/cd) te vinden. De bediening wordtgedeeld met die van de telefoon, waardoor het niet direct duidelijkis welke toetsen een gedeelde functie hebben en welke alleen voorde radio of alleen voor de telefoon bestemd zijn. Helaas zijn zowelde klank als de radio-ontvangst onder de maat voor een auto als deze.

Het klimaatcontrolesysteem is zo uitgebreid en zo effectief datzowel een tropisch zwempararijs als een koelhuis er nog wat vankunnen leren. Optioneel is het systeem links en rechts gescheiden,maar zonder passagier is dat ook uit te schakelen. Ook dit systeemtelt een veelheid aan knoppen. Dankzij de duidelijke symbolen enlogische indeling laat het zich echter intuïtief bedienen.Heel uitgekiend is de aan het klimaatcontrolesysteem gekoppeldestoelverwarming. Een koude start bewijst bovendien dat ditéén van de weinige effectieve stoelverwarmingen is.Bij menig andere auto is het effect halverwege de rit merkbaar,maar bij deze 9-3 gaat na luttele seconden na de start een warmegloed door de zetels. Dit is echt een zinnige aanvulling op de verwarming.

Een centraal geplaatst display net onder de voorruit toontgegevens over de actieradius, de gemiddelde snelheid en hetgemiddelde verbruik. Weergave van het actuele verbruik ontbreekthelaas. Wat tenslotte opvalt is dat vele functies zijn voorzien vande knop "customize". Hiermee is het gedrag van de auto op velepunten naar wens in te stellen. Dat strekt zich uit van het gedragvan het alarm via gevoeligheid van de regensensor tot het gedragvan de klimaatcontrole.

Sentronic

Is alle elektronica naar wens ingesteld, dan is het tijd voormeer elementaire zaken, zoals de stoelen. De fauteuils die Saabmonteert zijn meerdere malen onderscheiden voor de veiligheid, maarzitten ook nog eens voortreffelijk. Tijdens de eerste kilometersrees een vermoeden dat na de testperiode zou worden bevestigd: dezestoelen zijn zo goed dat menigeen zich na een rit met de 9-3 betervoelt dan er voor! Wie als passagier achterin meerijdt is minderenthousiast, want de ruimte op de achterbank valt tegen gezien deomvang van de auto.

De 9-3 wordt geleverd met handgeschakelde vijfversnellingsbak ofvijftraps automaat. Die automaat doet z'n werk naar behoren, maarniet beter dan gemiddeld. Heel aangenaam is de mogelijkheid zelfsequentieel te schakelen. Dit zogenaamde "Sentronic"-systeem isvooral prettig in druk verkeer, waar een automaat niet kanvoorspellen wat het verkeersbeeld zal doen, maar de bestuurder wel.Wanneer de motor te laag in de toeren komt, schakelt Sentronic zelfterug. Bij te veel toeren schakelt het systeem niet door, maareindigt de pret bij de toerenbegrenzer van de motor.

Bij een nieuw ontwikkelde auto horen nieuw ontwikkelde motoren,daaronder een 2-liter turbomotor. Bij een constante snelheid doetdeze krachtbron z'n werk geruisloos. Daarbij biedt de 9-3 iets heelbijzonders dat absoluut uniek is voor een grote auto als deze: hetkan ook langzaam! Terwijl lage snelheden voor de meeste groteauto's als kruipsnelheden worden ervaren waarbij de maximumsnelheidnauwelijks acceptabel is als minimumsnelheid, rijdt de 9-3 opiedere snelheid heerlijk! Zelfs met 80 km/u, geeft de 9-3 hetgevoel met een aangename snelheid op weg te zijn, zonder continuuit te dagen tot meer.

Dat wil echter niet zeggen dat de auto niet in staat is totmeer. Als de 175 pk sterke viercilinder zich boos maakt, is de 9-3een ronduit snelle auto die op z'n tijd zelfs giftig kan zijn! Wiede snelheid langzaam opbouwt, wordt getrakteerd op een aardigevoorstelling. Eerst geeft de turbodrukmeter aan hoe de druk wordtopgebouwd. Daarna toont de toerenteller hoe de motor gretig toerenmaakt, om vervolgens de snelheidsmeter en auto met een machtigebeweging te doen accelereren. Uiteraard kan het gas ook in eensnelle beweging worden ingedrukt, waarop de auto direct uit destartblokken komt. Bij hoge snelheid blijft de 9-3 even comfortabelals bij lage snelheid. In vergelijking met een sportwagen voeltdeze "Sport Sedan" erg massief en groot, zij het steeds capabel en controleerbaar.

Conclusie

Er zijn heel veel goede en zelfs zeer goede auto's in de klassevan de Saab 9-3. De meeste van die auto's geven na een proefrit eengevoel van "goed mee te leven" of "heel aangenaam". Maar de nieuweSaab 9-3 Sport Sedan geeft vanaf het eerste begin een duidelijkemeerwaarde. Dat begint met het exclusieve imago van Saab, maar komtook duidelijk naar voren in de rijeigenschappen. De veleergonomische hoogstandjes, het riante uitrustingsniveau, deheerlijke turbomotor en de sublieme wegligging geven meer dan eengevoel van "voldoende" of "heel goed", ze tonen aan dat andersvooral beter is. Er is altijd baas boven ... Saab.

plus

  • Onderscheidend vermogen
  • Zeer goede rijeigenschappen
  • Slimme ergonomische vindingen

min

  • Matige ruimte achterin
  • Gevoelig voor spoorvorming
  • Onhandige bediening cruise-control
Autotest Saab 9-3 Sport Sedan: Saab boven baaS (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 5783

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.